Slavernijverleden Suriname
Het slavernijverleden van Suriname is een belangrijk en onmisbaar onderdeel van de heftige geschiedenis van het land. Van de 17e tot de 19e eeuw werden duizenden mensen uit West-Afrika naar Suriname gebracht om te worden verkocht en onder dwang te werken als slaven. Deze tot slaaf gemaakten werden gedwongen om te werken op plantages, waar ze onder zware omstandigheden suiker, koffie en andere gewassen moesten verbouwen voor Nederlandse kolonisators.
Vandaag de dag is het slavernijverleden van Suriname nog steeds voelbaar in de samenleving. Veel Surinamers zijn afstammelingen van slaven en het onderwerp blijft een belangrijk onderwerp van discussie en reflectie. Er zijn verschillende plaatsen in Suriname waar je meer kunt leren over het slavernijverleden van het land en de invloed ervan op de huidige samenleving.
Fort Zeelandia en het Slavernijverleden in Suriname
Fort Zeelandia is een historisch fort in Paramaribo en werd gebouwd in de 17e eeuw door de Nederlandse kolonisators. Tijdens de slavernij diende het als een belangrijk handelscentrum voor tot slaaf gemaakten Het fort herbergt nu het Surinaams Museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van Suriname, inclusief het slavernijverleden.
Jodensavanne
Jodensavanne is een historische Joodse nederzetting in Suriname, gebouwd in de 17e eeuw. Het was een belangrijke handelspost voor de Nederlandse kolonisators, waar ze slaven en goederen verhandelden. Na de afschaffing van de slavernij werden de Joden gedwongen om te vertrekken en de nederzetting raakte in verval. Vandaag de dag is Jodensavanne een belangrijk monument ter nagedachtenis van het slavernijverleden van Suriname.
Het Slavenregister
Het Slavenregister is een database met informatie over meer dan 80.000 tot slaaf gemaakten die werden verhandeld door de Nederlandse kolonisators tussen 1826 en 1863. Het register biedt informatie over de naam, geboortedatum, geslacht, herkomst en eigenaar van elke tot slaaf gemaakte. Het is een belangrijke bron van informatie voor mensen die op zoek zijn naar hun roots of voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het slavernijverleden van Suriname.
Museum Bakkie
Museum Bakkie is een museum te voormalig koffieplantage Reynsdorp (1744) in Commewijne, Suriname. Het museum beschikt over een unieke en indrukwekkende collectie van onder andere prenten en boeken van Stedman, Benoit en Maria Sybilla Merian. Het museum vertelt meer over het leven en onder dwang werken op plantages in Suriname. Museum Bakkie kan bezocht worden via een (all-inclusive) dagtrip vanuit Paramaribo.
Slavernijverleden Suriname leren kennen
Het verleden van Suriname is een belangrijk en gevoelig onderwerp dat nog steeds deel uitmaakt van de samenleving van vandaag. Er zijn verschillende plaatsen waar je meer kunt leren over de geschiedenis en de impact van de slavernij, zoals Fort Zeelandia, de Jodensavanne, Slavenregister en Musea zoals Museum Bakkie.
Benieuwd naar de mogelijkheden om Museum Bakkie te bezoeken? U kunt contact met ons opnemen via onze contactpagina.